Catering dietetyczny szturmem zdobył serca i żołądki miłośników zdrowego odżywiania na całym świecie. Nic dziwnego – to szybki, zdrowy i smaczny sposób na spożywanie urozmaiconych posiłków każdego dnia. Firmy cateringowe oferują wiele różnych rodzajów diet. Która z nich jest najlepsza dla Ciebie?
Dieta catering paleo
Jedną z popularnych diet pudełkowych jest dieta paleo. Jej głównym założeniem jest zapobieganie chorobom cywilizacyjnym. Opiera się ona na produktach nieprzetworzonych, a także posiłkach, które zjadali nasi praprzodkowie. Według wielu specjalistów to właśnie ta dieta najlepiej odpowiada potrzebom gatunku ludzkiego. Dieta ta nie zawiera produktów wysokoprzetworzonych, mlecznych, nasion roślin strączkowych i produktów zbożowych. Jest natomiast bogata w mięso, warzywa, ziarna i produkty roślinne.
Ze względu na niski indeks glikemiczny jadłospis ten może być spożywany przez diabetyków. Wysokie ilości mięsa i ryb sprawiają natomiast, że z diety paleo nie skorzystają wegetarianie i weganie. To dieta wysokobiałkowa, co sprawia, że nie przyniesie ona spektakularnych efektów odchudzających. Pozwoli jednak znacząco ograniczyć spożywanie tzw. pustych kalorii, produktów ciężkostrawnych i soli, a także wyregulować gospodarkę insulinową i lipidową organizmu.
Dieta bezglutenowa
Menu bez glutenu to kolejna bardzo popularna dieta. Catering diety bezglutenowej jest polecany osobom, które nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu. To trudny sposób odżywiania, ponieważ wymaga eliminacji z diety zarówno oczywistych produktów zawierających gluten, jak i tych produktów, w których jest on ukryty.
Jadłospis ten jest oparty przede wszystkim na owocach, warzywach, jajkach, rybach, mięsie i bezglutenowych kaszach. Nie zawiera m.in. pszenicy, owsa, jęczmienia, pszenżyta i żyta. Do przygotowania posiłków wykorzystywane są m.in. komosa ryżowa, a także różne rodzaje mąki: sojowa, ryżowa, gryczana i kukurydziana.
Dieta catering ketogeniczna
Kolejna popularna dieta catering to dieta ketogeniczna, zwana niekiedy dietą człowieka pierwotnego. Jej celem jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, w którym ciało wykorzystuje tłuszcz, a nie węglowodany jako główne źródło energii. Dieta ketogenna jest zatem bogata w tłuszcze, natomiast poziom węglowodanów w posiłkach jest niski. Menu ketogeniczne sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku osób, które chcą czuć się lekko i zdrowo, a jednocześnie ważne jest dla nich dobre samopoczucie. Opiera się przede wszystkim na jajkach, tłustych rybach, mięsach i serach (pleśniowych, żółtych, topionych i innych). Posiłki obfitują też w warzywa (poza tymi z dużą zawartością strączków i skrobi), a także tłuszcze, takie jak masło, smalec, oliwa z oliwek, orzechy, pestki, awokado i inne.