Sól jest niewątpliwie jedną z najbardziej popularnych przypraw, nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni czy to domowej, czy restauracyjnej. Obecnie na rynku pojawia się kilka ciekawych propozycji, do dyspozycji klienta są produkty powstałe z pełni naturalnych komponentów, czego przykładem może być na przykład sól selerowa. W jej składzie oprócz zwykłej soli jest także sproszkowany seler, warzywo mające wiele cennych właściwości zdrowotnych, pozwalające zachować zdrowie w dobrej kondycji, niezależnie od wieku.
Do czego można wykorzystywać w kuchni sól selerową?
Dobrze przygotowane przyprawy to podstawa w działaniach kulinarnych. Uniwersalne, pasujące do niejednego dania artykuły pozwolą na sprawne smażenie, pieczenie potraw. Bez soli selerowej nie będzie można sobie wyobrazić przyrządzania zarówno dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Nadają one jedzeniu wyjątkowego charakteru, uwydatniają każdy składnik, dzięki temu, że seler jest wyrazistym warzywem, o charakterystycznym aromacie, można liczyć na wspaniały efekt po zakończeniu gotowania i podaniu potraw na stół. Sól selerowa sprawi, nie trzeba będzie użyć dużej ilości soli w poszczególnych działaniach przygotowawczych, w takim produkcie nie szkodliwych składników, nie znajdzie się tam cukru, polepszaczy smaku, konserwantów czy barwników. Jest to znacznie lepsza propozycja w przypadku tworzenia różnego typu marynat do mięs, ryb. Całość nie będzie przesolona, wyjątkowa nuta warzywna zostanie doceniona przez każdego członka biesiady.
Do jakich potraw sól selerowa będzie najlepsza?
W polskiej kuchni nie brakuje potraw ciężkich, tłustych. Ich strawienie nierzadko zajmuje dużo czasu. Żeby pomóc układowi trawiennemu warto skorzystać z naturalnych ziół i przypraw. Ze solą selerową takie danie może okazać się mniej ciężkie w swoich wyrazie. Seler często polecany jest w przypadku kłopotów z trawieniem, niezależnie od tego w jakiej formie występuje czy surowej, gotowanej, czy sproszkowanej, do kuchni może wnieść wiele dobrego. Warto postarać się o to, że kuchnia była nieco zdrowsza, bardziej naturalna. Sól selerowa jest w stanie zająć należyte jej miejsce w niejednej kuchni, produkt ten dzięki swojej uniwersalności można używać nawet każdego dnia, szczególnie w przypadku przygotowania obiadów, gdzie głównym daniem jest mięso. Korzystnie jest mieć tę przyprawę pod ręką zwłaszcza w przypadku ciężkostrawnego mięsa wieprzowego, wołowiny. Pasuje także do tradycyjnego pieczonego kurczaka, indyka czy podrobów przygotowanych na patelni.